SORUŞTURMA AŞAMASI TUTUKLULUK GÖZDEN GEÇİRME DOSYALARI
Tarih: 28.04.2020 | Okunma Sayısı: 3506

Değerli meslektaşlarımız; Edirne Merkez İlçemizde Savcılık soruşturma aşamasında olup, sulh ceza hakimliğinde tutukluluk gözden geçirme yapılan dosyalarda da süreç devam etmektedir. Baro Başkanlığı tarafından her iki sulh hakimliği ile görüşülmüş ve uygulamada oluşan aksaklıklar ve çözüm yolları konusunda fikir alışverişinde bulunulmuş, meslektaşlarımızdan gelen talepler iletilmiştir.

Öncelikle bilinmelidir ki; Ağır ceza mahkemelerinde tutukluluk içeren duruşmalarda uygulanan evrak üzerinden karar verme sistemi Edirne Merkez İlçe sulh ceza hakimliklerinde tutuk gözden geçirmelerinde uygulanmamaktadır. Sağlık tedbirlerine azami özen gösterilerek vekil avukatın gözden geçirmede hazır bulunması konusunda hassasiyet devam etmektedir. İlçelerde uygulanan sistem ve aksaklık var ise tespiti ve çözümü için görüşme yapmaktayız. Bu kapsamda görüşmelerimiz sonucunda; salgın döneminde devam eden sürece ilişkin aşağıdaki hususların bilinmesini özellikle vekil ile takip edilen dosyalarda aşağıdaki hususlara dikkat edilmesini önemle rica ediyoruz.

1-Malumunuz olduğu üzere; gözden geçirme yapılabilmesi için savcılık biriminden tutukluluk içeren dosyanın inceleme ve değerlendirme için sulh hakimliğine gelmesi gerekmektedir.

2-Evrak geldiğinde, kanun kapsamında tutukluya segbis bağlantısı yapılmaktadır. Dosya vekil ile takip ediliyor ise kalem tarafından da vekile ulaşılarak tutuk gözden geçirilmesi yapılacağı iletilmektedir. Meslektaşlarımızın da tutuk değerlendirme günlerini not alarak kalemi aradıkları ve takip ettikleri de iletilmiştir. Bu konuda karşılıklı bir koordinasyon olduğu açıktır.

3-Bu dönemde, salgın tedbirleri kapsamında kurallara özellikle maske ve eldiven takılması gibi tedbirlere riayet ederek tutuk gözden geçirmelerinde hazır bulunmak isteyen ve özellikle de vekaleten takip eden meslektaşlarımızın tutuk gözden geçirmelerinde hazır bulunabilecekleri bildirilmiştir. Tutuk değerlendirme gününü takip eden vekaletli meslektaşlarımızın kalemden bir dönüş olmaması ihtimaline binaen mutlaka kaleme tutuk değerlendirme  gününü ve hazır bulunmak istiyorlar ise  isteklerini bildirmelerini de rica ediyoruz.

4-Vekaletli meslektaşlarımıza işaret etmemin ve onların da kalemle irtibat halinde olmalarını istemememizin nedeni şudur .. Bazı soruşturma dosyalarında, evrakların düzgün taranmaması, hakimliğe sadece tutuk değerlendirme açısından evrakın gelmesi, bu dosyalarda hakimliğin soruşturma dosyasının içeriğini ve evraklarını tam olarak görememesi gibi durumlarda ; soruşturma dosyasında vekaletname sunulmuş olsa bile bunun görülemediği ve meslektaşımızın vekil olarak bilinmediği durumların olduğu iletilmiştir. Bu sorun ayrıca not edilmiş olup, savcılık birimleri ile görüşülerek çözüm üretilmeye çalışılacaktır. Bu süreçte bu tip dosyalarda meslektaşımızın müvekkiline karşı zor durumda kalmaması bakımından, vekil olarak görülmeme ihtimaline binaen tutuk değerlendirmesi yapılacak dosyalarında; ilgili hakimlik kalemine, tutukluluk gözden geçirme duruşmasına katılıp katılmayacakları yönünde ve vekil oldukları yönünde bilgi vermelerini rica ediyoruz.

5-Bu uygulama dışında, Edirne Merkez ilçede olmayıp ilçelerde görev yapan, tutuk gözden geçirmede bulunamayacak olan vekaletli meslektaşlarımızın segbis yöntemi ile bağlanma talepleri olabildiğince karşılanmaya çalışılacaktır. Bu durumda olan meslektaşlarımızın da ilgili hakimlik kalemi ile irtibat kurmalarını rica ediyoruz.

6-Yabancılık unsuru bulunan, tercüman bulundurulması gereken aynı gün birden fazla tutuk gözden geçirme yapılması gereken dosyada ya da tek dosya olup çok yabancı sanıklı ve birden fazla vekaletli avukatın bulunduğu dosyalarda ise zaman ve sağlık tedbirleri açısından meslektaşlarımızdan anlayış beklendiği de iletilmiştir.

7-65 yaş üstü olan meslektaşlarımızın bu kapsamda olan dosyalarında sağlık hassasiyetlerini gözeterek evden çıkmamalarını, tutuk gözden geçirme duruşmasında bulunma durumlarında başkanlığımızla irtibat kurmalarını ve kendileri yerine ilgili gözden geçirmeye iştirak edileceğini saygı ile bildiririz.

Uygulamada bu kapsamda bir sorun yaşanması ve çözülememesi halinde mutlaka baro başkanı ile irtibata geçilmesini de rica ediyoruz. Saygılarımızla.

Telefon;
Edirne 1 Nci Sulh Ceza Hakimliği Telefon ( 0284 214 27 80  ) Dahili 1465
Edirne 2 Nci Sulh Ceza Hakimliği Telefon ( 0284 214 27 80  ) Dahili 1474

19.09.2024
AV. GÖKHAN KARAKOÇ

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.