AVUKATLAR İÇİN ADLİ YARDIM REHBERİ
1- GÖREVLENDİRİLDİĞİM DOSYAYI İADE EDEBİLİR MİYİM ?
Adli yardım bürosu tarafından görevlendirildiğiniz dosyayı aşağıdaki koşullar dahilinde her zaman iade edebilirsiniz.
Sebepsiz göstermeksizin/Haklı sebep olmaksızın dosya iadesi; Haklı neden olmaksızın görevini iade etmek isteyen avukatın görevi, aldığı ücretin iki katını baroya ödemek suretiyle adli yardım komisyonu tarafından sona erdirilebilir. Avukat, işi yapmaktan haklı bir neden olmaksızın görevin başında çekilmek isterse, görevin kendisine bildirildiği tarihten itibaren 15 gün içinde o işin tarifede belirtilen ücretini baroya ödeyerek görevinden çekilebilir. Adli yardım görevini haklı nedenler dışında tamamlamadığı tespit edilen avukatın görevi sonlandırılır, aldığı ücretin iki katı istenir. (Edirne Barosu Adli Yardım Yönergesi madde 17/3, TÜrkiye Barolar Birliği Adli Yardım Yönetmeliği madde 6-c)
Haklı sebebin varlığı halinde dosya iadesi;
Avukatın Edirne Barosundan kaydını sildirmesi, başka bir Baroya nakil işlemi yapması,
Avukat, Edirne Barosunda kayıtlı olsa dahi herhangi bir kamu kurumu nezdinde kamu avukatlığına geçiş yapmış olması,
Kanun ve meslek kurallarında çekilme halini doğuran nedenlerin ortaya çıkması halinde, istem sahibinin, Yönetmelik ve Yönerge kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmemesi hali,
Yapılan görevlendirme gereği işlemlerin tamamlanması hali,
İstem sahibinin adli yardım isteğinden vazgeçmesi hali,
Takdiri Adli Yardım Komisyonuna ait olmak üzere haklı sebeplerin (özetle Avukatlık Kanunu ve ilgili mevzuat hükümleri uyarınca vekillikten çekilme halleri) ortaya çıkması hali haklı sebep olarak kabul edilebilir.
Sıkça sorulan sorulardan biri olarak haklı nedenin varlığının takdiri adli yardım komisyonunda olup komisyon kararı olmadan görev sona ermemektedir. Bu kapsamda büro tarafından görevlendirilen avukat durumu bir dilekçe ile bildirerek görevinin sonlandırılmasını talep edebilir.
2- ADLİ YARDIM GÖREVİ YERİNE GETİRME USULÜ NEDİR BAŞKA BİR AVUKAT İLE ORTAK VEKALET ALINABİLMESİ MÜMKÜN MÜDÜR ?
Avukatlar, kendilerine verilen görevleri ve tüm işlemleri sonuna kadar şahsen yerine getirirler. (İç Yönerge m.15/1) Bu durumda birden fazla avukata adli yardıma konu iş/işler için ortak vekaletname çıkarılabilmesi mümkün değildir.
3- ÖDEME ALMAK İÇİN NE YAPMALIYIM ?
Avukat işe başlamakla ücret talep etmeye hak kazanır. Avukat, büroya ücret talebi göndermelidir. Ücret talebine işe başladığını gösterir belge örneklerini (dava dilekçesi, dava açılış formu, tensip zaptı, mahkemeye sunulmuş dilekçe örneği, duruşma zaptı, onaylı ödeme emri, vs. belgeler) eklenerek ödeme sırasına alınır. Ödeme talebi ile adli yardım raporu birbirinden farklı olup avukat rapor vermiş olsa dahi ödeme talebinde bulunmalıdır.
4- KİŞİ DAVADAN FERAGAT ETTİ/VAZGEÇTİ/TARAFLAR SULH OLDU NE YAPMALIYIM ?
İstem sahibinin davadan feragat etmesi, tarafların sulh olması hallerinde bu durumu istem sahibinden alacağınız bir yazı ile istem sahibi dosyaya kendisi feragat/vazgeçme/sulh protokolü sunmuş olması halinde dosya içinden alacağınız dilekçe ile büromuza bu durumu bildirmelisiniz.
Feragat, vazgeçme ya da sulh olma halinde avukat göreve başlamış ise ücrete hak kazanır, avukat göreve başlamadan önce dava açmaktan vazgeçilmiş ise avukata komisyon kararı ile puan iadesi yapılır.
5- İSTEM SAHİBİNİN VEKALETNAME ÇIKARMAMASI DURUMUNDA NE YAPILMASI GEREKMEKTEDİR ?
Adli yardım görevi, ivedi işler hariç Edirne Barosu Adli Yardım Komisyonunun görevlendirmesinden haberdar edilmesi ve istem sahibi tarafından vekâletnamenin çıkartılması üzerine başlar. Avukat görevlendirildiğini istem sahibinin başvurusunda bildirdiği telefon, faks, elektronik posta vb. vasıtalar ile istem sahibine bildirir. Bu yöntemlerle istem sahibine ulaşılamadığında veya cevap alamadığında görevlendirme istem sahibine iadeli taahhütlü mektup aracılığı ile bildirilir.
İstem sahibinin iadeli taahhütlü mektup kendisine tebliğ olduktan itibaren 15 gün, her hâlükârda görevlendirmenin avukata tebliğinden itibaren 30 gün içinde vekâletname çıkartmaması halinde, avukat Büroya başvurarak durumu rapor ederek görevlendirmeyi iade etmelidir.
6- GÖREVLENDİRİLDİĞİM KİŞİ ÖLDÜ, MİRASÇILARINA KARŞI ADLİ YARDIM GÖREVİM DEVAM EDİYOR MU ?
Hayır. Adli yardım kapsamında dosyaya değil, adli yardıma muhtaç şahsa hukuki yardımda bulunmak üzere görevlendirilmektesiniz. Adli yardım kapsamında istem sahibinin ölümü ile göreviniz sona erer, görev mirasçılara karşı devam etmez. İstem sahibinin ölümü derhal büroya bildirilmelidir. Avukat göreve başlamış ise ücret ödenir. İstem sahibinin, avukatın göreve başlamadan önce ölmesi durumunda görevli avukat dosyayı büroya iade ederek, puan iadesi alır ve koşulları oluşmuş ise takdiri yönetim kuruluna ait olmak üzere danışmanlık ücretine hak kazanır.
Vefat eden istem sahibinin mirasçıların adli yardımdan yararlanmak istemesi durumunda büromuzca talep edilen evraklar ile başvurusu değerlendirilmek üzere bürodan istemde bulunması gerekir.
7- ADLİ YARDIM GÖREVİNİN KAPSAMI NEDİR ?
Adli yardım görevinizin kapsamı, büromuz tarafından size tebliğ edilen görevlendirme yazısında belirtilen görevi içerir. Örneğin, açılmış bir boşanma davasını takip etmek için görevlendirilmişseniz, göreviniz karşı dava ya da mal rejimi davası açmayı kapsamamaktadır. Kişinin karşı dava açmak ya da ayrıca bir boşanma davası açmak istemesi halinde büromuzdan ek görevlendirme talep etmesi gerekmektedir, istem sahibinin talebi ile avukatlarımız da bürodan ek görevlendirme talep edebilirler.
8- ATANILAN GÖREV İLE BAĞLANTILI BAŞKA BİR DAVA GEREKSİNİMİNİN ORTAYA ÇIKMASI HALİNDE NE YAPILMALIDIR ?
Edirne Barosu Adli Yardım Yönergesi ve Avukatlık Kanunu hükümlerine göre avukatlar işi sonuna kadar takip etmekle yükümlüdürler. Bağlantı ve ilişki bulunsa bile başka dava ve icra takipleri veya benzeri hukuksal işlemler, görev konusu iş kapsamında kabul edilmez. Bir üst soru başlığındaki örnekte olduğu gibi görevlendirildiğiniz bir davanın içinde yeni bir dava açmanız gerekti bu durumda Edirne Barosu Adli Yardım Yönergesi'nin 19. Maddesi kapsamında büromuzdan ek görevlendirme talep edilmesi gerekmektedir.
"Adli yardımla görevlendirilen avukat, üstlendiği görevle bağlantılı olarak başvuru harcı gerektiren başka dava açma gereği ortaya çıkması halinde durumu bir rapor ile Adli Yardım Komisyonuna bildirir; Komisyon, önerilen işi adli yardım kapsamında değerlendirdiği takdirde, gereğine göre aynı avukatı görevlendirebileceği gibi listeden başka bir avukatı da görevlendirebilir.
" (Edirne Barosu Adli Yardım Yönergesi m.19)
İstem sahibinin esas davası ile talep edilen diğer davanın bağlantılı iş kapsamında değerlendirmesi adli yardım bürosu yapmaktadır. Bu talebi istem sahibinin yapmasını tavsiye etmekle birlikte istem sahibinin size yapacağı yazılı bir taleple büromuza başvurabilirsiniz.
Talep Adli yardım Bürosu tarafından değerlendirilecek olup talebin kabulüne ilişkin yönerge ve yönetmelik hükümleri saklıdır.
Talebin kabulü halinde ek görevlendirme yazısı tarafınıza tebliğ edilecektir. Davayı açmadan önce görevlendirmenin yapılması gerekmektedir. Büroya bildirilmeyen bu tür işlerle ilgili ödeme talepleri kabul edilmemektedir. (Edirne Barosu Adli Yardım Yönergesi madde 21/2)
9- DAVA SONUÇLANDIKTAN SONRA HERHANGİ BİR ALACAK ÇIKMASI HALİNDE İCRAYA KOYMAM GEREKİR Mİ, BAĞLANTILI İŞ MİDİR ?
Hayır. Avukat yalnızca, adli yardım görevlendirme yazısında belirtilen iş veya işlerden sorumludur. Örneğin, adli yardım bürosu tarafından işçilik alacakları konulu bir davayı takip etmekle görevlendirildiniz, dosyanın kesinleşmesi ile göreviniz sona ermektedir. İcra işlemleri adli yardım görevini kapsamamakta olup istem sahibi ya da görevli avukat ek görevlendirme talep edebilir, aksi takdirde bu örnekte bulunan icra işlemi özel vekalet ilişkisi kapsamında değerlendirilir.
10- ADLİ YARDIM BÜROSU TARAFINDAN ATANDIĞIM GÖREVDE, İSTEM SAHİBİNİN HAKLI ÇIKMA İHTİMALİ BULUNMADIĞI KANAATİNDEYİM, DOSYAYI İADE EDEBİLİR MİYİM ?
Hayır. Gerek Avukatlık Kanunu gerek Türkiye Barolar Birliği Adli Yardım Yönetmeliği gerekse Edirne Barosu Adli Yardım Yönergesi'nin 12/3. maddesi, Adli Yardım Bürosunun; istem sahibinin başvurusunu, kişinin dava sonunda haklı ya da haksız çıkması esasına göre kabul ya da red verme imkanını ortadan kaldırmaktadır. Büro tarafından yalnızca hukuki yarar değerlendirmesi yapılmakta olup isteminde hukuki yararı olmayan kişilerin başvuruları hali hazırda reddedilmektedir. Ne var ki, hukuki yarar ile davada haklı çıkma ihtimali aynı sonucu doğurmadığından davasında haksız çıkacağı kanaatinde olduğunuz görevlendirmeyi bu nedenle iade mümkün değildir.
11- ADLİ YARDIM RAPORU NEDİR? RAPOR VERMEMENİN YAPTIRIMI VAR MIDIR ?
Edirne Barosu Adli Yardım Yönergesi'nin 15/12.maddesi kapsamında, avukatlar aldıkları görevler ile ilgili olarak her yılın Ocak ayı içinde rapor sunmakla yükümlüdürler. Ocak ayının son gününün hafta sonu veya resmi tatil gününe rastlaması halinde süre, tatili takip eden ilk iş günü çalışma saati sonunda biter.
Adli yardım raporu, avukatın aldığı görevin akıbetini (iade dosyalar da dahil olmak üzere) büroya yaptığı bildirimdir. Davanın derdest olup olmadığı, karar çıkıp çıkmadığı gibi bilgilerin ilgili evraklar ile büroya bildiriminin yapılması gerekmektedir. Adli yardım raporuna ilişkin ilgili evraklar "www.edirnebarosu.org.tr" web sitemizde Adli yardım yıllık rapor dilekçe örneği olarak bulunmaktadır. Adli yardım raporlarınızı Edirne Barosu Adli Yardım Bürosu'na bizzat ya da ilçe temsilciliklerimiz vasıtası ile iletebilirsiniz.
Ayrıca avukat, davanın karara bağlanması ve kesinleşmesi akabinde istem sahibinin almaya hak kazandığı maddi kazanımlar hakkında Büroya düzenli olarak bilgi verme görevi bulunmaktadır. İstem sahibinin adli yardıma konu dosya nedeniyle maddi çıkar sağlaması halinde avukat bu durumu ivedilikle büroya bildirmelidir.
Avukat raporu süresinde Büroya teslim etmezse en yüksek görevlendirme puanı kadar puan eklenecektir. Bu yaptırımın uygulanmasından sonra ikinci defa aynı şekilde hareket eden avukat bir yıl süre ile listeden çıkarılır. (Edirne Barosu Adli Yardım Yönergesi 24/1. madde)