KADINA ŞİDDETE HAYIR !
Tarih: 25.11.2020 | Okunma Sayısı: 615
KADINA ŞİDDETE HAYIR !
25 Kasım 1999 tarihinde, kadına yönelik şiddete karşı toplumda farkındalık oluşturulması amacıyla, BM Genel Kurulu Kararı ile Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü ilan edilmiştir.
Maalesef her 25 Kasımda kadına yönelik şiddetin daha da arttığını, koruyucu ve önleyici tedbirlerin yetersiz kaldığını görmekteyiz. Eşitsizlik ve sosyal adaletsizlik ve yoksulluk, dünyada kadınları erkeklerden daha çok etkilemektedir. Yoksul kadınların, az okumuş kadınların, erken yaşta evlenen kadınların, çalışmayan kadınların kısacası kendi yaşamını belirleme hakkı erkek tarafından engellenen kadınların daha çok şiddete maruz kaldığını görmekteyiz. En ilkel toplumlardan en gelişmiş toplumlara kadar bütün kadınlar fiziksel, cinsel, ekonomik, psikolojik şiddete maruz kalmaktadır. Kadınların ne yapması, nasıl davranması, ne kadar eğitim alacağı, parasını nasıl harcayacağı, kaç çocuk doğuracağı, nasıl giyineceği hatta kimle evleneceği gibi seçimler erkekler tarafından yapılmaktadır. Bunun sebebi toplumlarda kadınların aşağılanması ikinci sınıf insan olarak görülmesidir. Bu zihniyetin kırılması ile cinsiyet eşitliğinin sağlanması mümkündür zira toplumun eğitim ve refah seviyesi kadınların eğitim ve refah seviyesine bakılarak anlaşılır.
Eğitim kurumlarına çok önemli görevler düşmekte; çocuklara, anaokulundan itibaren, şiddetin sadece fiziksel olmadığı anlatılmalı, şiddetin çözüm olamayacağı konusunda çocukların bilinçlendirilmeleri gerekir. Görsel ve yazılı medya da kadına yönelik şiddeti teşvik eden, özendiren yayınların yasaklanması, bu konuda denetimlerin artırılması gerektiği kanaatindeyiz. Kadına yönelik şiddeti azaltmanın tek yolu; kadını ekonomik ve sosyal olarak güçlendirerek, toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamaktır. Edirne Barosu Aile ve Kadın Hakları Komisyonu olarak , 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetin Ortadan Kaldırılması İçin Uluslararası Mücadele Günü’nde, kadına karşı şiddetin ortadan kaldırılması için mücadelemizi sürdüreceğimizi kamuoyuyla paylaşıyoruz.
Edirne Barosu Aile ve Kadın Hakları Komisyonu

19.09.2024
AV. GÖKHAN KARAKOÇ

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.