EDİRNE BAROSU AİLE VE KADIN HAKLARI KOMİSYONU BASIN AÇIKLAMASI
Tarih: 1.12.2020 | Okunma Sayısı: 606

BASIN AÇIKLAMASI

 

Ülkemizde bir kadın daha maalesef vahşice katledildi. Bu defa Edirne’miz de Nilay KARAARSLAN boşanmak üzere olduğu eşi tarafından vahşice katledildi ve maalesef ülkemizde pekçok olayda gördüğümüz gibi kadınlar, eşleri ya da sevdiği erkekler tarafından Nilay KARAARSLAN  gibi öldürülmektedir. 

Sadece yasalarla tedbir almak bu cinayetleri, tecavüzleri önlemeye yetmiyor. Eğitim şart. Toplumdaki erkek egemen bakış açısını değiştirmek için ailede ve toplumda yetiştirilme sorunlarını aşmak için, temel eğitimde toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlayacak şekilde değişiklik yapılmalı, eğitim ana sınıflarından başlatılmalı, eğitimin her safhasında  uygun eğitim metotlarıyla dersler verilmeli, aileleri eğitecek birimler kurulmalıdır. Toplumsal cinsiyet eşitliği sağlanmadan yasaların bir anlamı kalmamakta, her gün çığ gibi büyüyen kadına yönelik salt şiddet, öldürme fiillerinin önüne geçilememektedir.

Bu ölümler göstermektedir ki 6284 sayılı yasa ile İstanbul Sözleşmesinin uygulanmasına her zamankinden daha fazla ihtiyacımız vardır. Kadını koruyan etkin yasalar yapmalı, var olan koruyucu yasalarımızı ve kadınlara haklarını  ve nasıl kullanacaklarını  öğretmeli, onurlu bir insan olarak yaşamak için  kanunların kendilerine verdiği haklarını kullanmaktan, yasal mercilere başvurmaktan vazgeçmemelerini, ses çıkarmaktan korkmamalarını öğretmeli, cesaretlendirmeli, suskun kalmanın sonsuz bir suskunluğa dönüşeceği anlatılmalıdır.            

Kadına yönelik şiddet, öldürme, cinsel istismar eylemleri o kadar çoğaldı ki, artık bu haberler toplumda infial bile yaratmamakta, sıradan eylemler ve haberler gibi algılanmaktadır. Oysaki Şiddet ve öfke çevreye de sirayet eder. Şiddet; bugün için kadınlara ve kızlarımıza yarın ise oğullarımız ve tüm topluma artarak bireyler arasında sorunların çözümünde uygulanacak yöntem olarak yerini alacaktır. Şiddete eğilimli bireylerden oluşan toplum istemiyorsak bu gidişata dur denilmelidir. İlimizde meydana gelen olaydan dolayı derin üzüntülerimizi bildiriyor, hayatını kaybeden Nilay KARAARSLAN’A Allah’tan rahmet,  ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyoruz. Kadın cinayetlerinin durması için  çalışmalarımıza devam edeceğimizi ve süreci takip edeceğimizi kamuoyuna bildiririz.

Edirne Barosu Aile ve Kadın Hakları Komisyonu

 

ETKİNLİK TAKVİMİ

19.09.2024
AV. GÖKHAN KARAKOÇ
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.