DUYURU
Tarih: 18.05.2021 | Okunma Sayısı: 638

Karar No          : 2021/87

Karar Tarihi      : 18.05.2021

Baro Yönetim Kurulu Av. Alper PINAR Başkanlığında aşağıda yazılı üye avukatların katılımıyla toplandı.

İçişleri Bakanlığının, 81 ilin valiliğine gönderdiği genelge içeriğinde; Sivil toplum kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve bunların üst kuruluşları ile birlikler ve kooperatifler tarafından düzenlenecek genel kurul dâhil kişilerin bir araya gelmesine neden olan her türlü etkinliklerin 01 Haziran 2021 tarihine dek yapılması ertelenmiştir.

Bu kapsamda yeniden değerlendirme yapılmıştır.

Avukatlık Kanunumuzun 84 ncü maddesi gereğince seçimlerin en az otuz gün önceden ilan edilmesi asıldır.

01 Haziran sonrasında alınacak kararların açıklanmasının beklenmesi durumunda, seçim için alınacak her kararın en erken Temmuz başı olabileceği değerlendirilmiştir. Adli Tatil yaklaşmaktadır. Ayrıca; henüz baromuza seçimlerin yapılamayacağına dair il seçim kurulu tarafından gönderilmiş bir yazı olmasa da geçmiş kararlar ve de Türkiye’nin bir çok yerinde verilen kararlar incelendiğinde; seçimlerin yapılmasının İçişleri Bakanlığı Genelgesi kapsamında uygun görülmeyeceği açıktır. Bu kararın beklenilmesi halinde ise muhtemel karar alınabilecek en yakın tarihin de Temmuz başı olabileceği değerlendirilmiştir. Bu nedenlerle; seçimlerin bir an önce yapılabilmesi açısından yeniden karar almanın doğru olacağı değerlendirilmiştir. En yakın tarihe alabilmek için bugün karar alınması zorunludur.

Bu kapsamda; Bu nitelikteki toplantıların yasaklanma süresinin yeni bir karar ile uzatılması ve de aldığımız tarihleri kapsaması durumu hariç olmak üzere  il seçim kurulu ya da il hıfzıssıhha kurulu tarafından yapılmak istenen genel kurulumuza bir başka sebeple izin verilmemesi halinde sebebe göre derhal karar alıp, adli tatil öncesinde de yeniden genel kurul tarihi belirleme imkânı da olabileceği düşünülmüştür.

Genel Kurulun kapalı alanda yapılması durumunda alınabilecek muhtemel kararlara göre yeniden ertelenmemesi için bu kez açık alanda yapılması kararlaştırılmıştır.

1136 sayılı Avukatlık Kanunu Yönetmeliğinin Seçim İşlerinin Yürütülmesi başlıklı

Madde 52 — Üye sayısı 400’ü aşan barolarda görüşmeler Cumartesi günü sonuçlandırılır. Oy verme işlemi Pazar günü saat 9.00’da başlar saat 17.00’de sona erer.

Üye sayısı 400’den az (400 dâhil) olan barolarda görüşmeler ve seçimler aynı gün yapılabilir. Gündemdeki konuların görüşülmesinden sonra seçim süresinin başlangıç ve bitiş saatini seçim sandık kurulu belirler.

Seçimlerin yasal düzenlemelere uygun şekilde yapılmasını sağlamak ve de istemek hukukçu sorumluluğumuzun gereği, hukuk devletine bağlılığımızın sonucudur. Ayrıca, seçimleri pandemi kurallarına uygun gerçekleştirmek ve de il hıfzıssıhha kurallarına da azami riayet göstermek, tek bir meslektaşımızın ve de seçim kurulu görevlisinin de sağlığını riske atmamak da her duyarlı Türk Vatandaşının olması gerektiği gibi bizim de insani ve de vicdani görevimizdir.

Bu nedenle; seçimlerin; 29.05.2021–30.05.2021 Cumartesi ve de Pazar günü saat 10.00–17.00 saatleri arasında çoğunluk sağlanamadığı taktirde 05.06.2021-06.06.2021 tarihleri arasında aynı saat ve de yerde, Karaağaç Buzhane Davet Bahçesinde; önceden ilan edilen gündem ile yapılması kararı alınan 26.04.2021 tarih 2021-78 sayılı yönetim kurulu kararının, seçimlerin yapılmasının İçişleri Bakanlığı Genelgesi ile 01 Haziran 2021 tarihine dek ertelenmesi nedeni ile kaldırılmasına ve de belirtilen gerekçelerle bu kere, Edirne Barosu 48 nci olağan genel kurulu ilk toplantısının, 19.06.2021 – 20.06.2021 cumartesi ve pazar günü saat 09.00–17.00 saatleri arasında Edirne Karaağaç Buzhane Davet Bahçesinde; açık alanda olmak üzere; önceden ilan edilen gündem ile yapılmasına;  bu toplantıda çoğunluk sağlanamadığı takdirde ikinci toplantının 26.06.2021– 27.06.2021 cumartesi ve pazar günü aynı saat ve yerde yapılmasına karar verilmiştir.

Toplantılar genelgede belirtildiği usul ve şekilde yapılacak, pandemi ile ilgili gereken tüm tedbirler alınacaktır. Bu ilan ve de duyurumuz Avukatlık Kanunu 84 ncü maddesi uyarınca tebligat hükmündedir. Saygılarımızla.

Toplantıya Katılan Yönetim Kurulu Üyelerinin imzası ile karar verildi.

Gündemde görüşülecek başka iş kalmadığından toplantıya son verildi. 18.05.2021

Av. Alper PINAR
Başkan

Av. Aylin ARIKAN
Başkan Yardımcısı

Av. Ulaş PAMUKÇU

Av. Burak GÜNGÖRMEDİ
Sayman

Av. Nebi DOĞAN

Av. Arzu ÇAĞATAY

Av. Kaan POLAT

Av. Sinan TEKİN

Av. Üzeyir YÜKSEL

Av. Betül TOPÇUOĞLU

Av. Nail KARAKUŞ

19.09.2024
AV. GÖKHAN KARAKOÇ

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.