ÇOCUĞUN HAKLARI YETİŞKİNİN GÖREVİDİR
20 Kasım 1989 tarihinde Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen ve 193 ülke tarafından onaylanmış olan Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına dair sözleşmenin kabulünün 30 ncu yılında, çocuklarımıza tanınan tüm hakların kağıt üzerinde kalmayıp gündelik hayatta da uygulandığını görmek istiyoruz.
Yirminci yüzyılın başlarında çocukların erişkinlerden farklı haklara sahip olduğu, dolayısıyla da bu hakların ayrıca tanınması gerektiği konusunda yapılan akademik çalışmalar neticesinde çocukların ayrı birer birey olarak değerlendirilmesi söz konusu olmuştur. Çocuğun saflığı ve yetişkine muhtaçlığının ne yazık ki çoğu kez istismar edildiği gözlendiğinden, çocuk aile ve toplum koruması altına alınmış ve devlet eli de bu koruma yasalaştırılmıştır. Resmileşen ilk metin ise 1924 yılında Milletler Cemiyeti tarafından kabul edilen Cenevre Çocuk Hakları Bildirisi olup söz konusu metin 1989 tarihinde değiştirilip güncellenerek Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Bildirgesi olarak kabul edilmiştir. Çocuk Hakları Sözleşmesi en yoğun katılımlı sözleşmelerden olup, 193 ülke tarafından kabul edilmiş bulunmaktadır. Bugün itibarı ile sözleşmeyi yürürlüğe koymayan yalnızca ABD ve Somali’dir.
Mutlu ve sağlıklı bir çocukluk dönemi tüm çocukların hakkı olduğu gibi, toplum için de elzemdir. Zira mutsuz ve mağdur edilmiş çocukların gelecekte sağlıklı yetişkinler olması beklenemez.
Çocuk istismarı, çocuk yaşta evililik, çocuk işçiliği gibi derhal önlenmesi gereken ihlallere karşı ve sözleşme ile tanınan tüm hakların hayata geçirilmesi için Edirne Barosu Çocuk Hakları Komisyonu ve Baromuz avukatları olarak her zaman çocuklarımızın yanındayız.
Edirne Barosu Çocuk Hakları Komisyonu