5 NİSAN AVUKATLAR GÜNÜ KAPSAMINDA, ATATÜRK ANITI'NDA ÇELENK SUNMA TÖRENİ YAPILDI

BARO BAŞKANIMIZ AV. ALPER PINAR'IN AVUKATLAR GÜNÜ BASIN AÇIKLAMASI

Değerli meslektaşlarım;

YUSUF HAS HACİP’İN SİYASETNAMESİ OLAN KUTADGU BİLİG DE ; ADALET ; HÜKÜMDAR KATI OLARAK NİTELENDİRİLMİŞTİR. BİN YILLIK TÜRK DEVLET GELENEĞİNİN TEMELİ ADALETTİR.

Bu eserde, “Adalet doğrulukla ayakta durur, yer sabit olduğu için üzerinde ot ve ekin biter” cümlesi boşuna söylenmemiştir.

Peygamberimiz Hz Muhammed’in; “Bir gün adaletle muamelede bulunmak, altmış yıllık ibadetten üstündür” sözünde işaret ettiği ADALET kavramını iyi tahlil etmek gereklidir.

Adalet, eğilip bükülebilecek, yoğrulabilecek, şekilden şekile sokulabilecek bir kavram değildir. Adalet halkın vicdanında ve ruhunda, devletin temelinde ve de hücrelerinde yaşar. Adalet olmadan devlet olmaz.

ADALET KAVRAMINI oluşturan temel unsurlardan biri de savunma, savunmanın asli bekçileri ise avukatlardır.

Tarihçiler, Eski Yunan’da savunmanın Sokrates ile başladığını yazarlar. Sokrates’in yargılandığı halk mahkemesinde yaptığı dillere destan savunma, savunma tarihinin yazılı belgelerdeki başlangıç tarihidir. Ama burada dikkat çekilmesi gereken nokta, yüzyıllar boyunca hatırlananın esasen SAVUNMA olduğudur.

Roma’da, avukatların davaya başlarken ettiği yemin; “adaletin zaferini sağlamak, müvekkilin haklarını eksiksiz savunmak, dürüstlük yolundan ayrılmamak” tır.

Fransa da Avukat; başka şehirlere giderek savunma yapmaları nedeni ile “adaletin gezici şövalyeleri” olarak adlandırılmışlardır.

Savunmanın olmadığı, devreden çıkarıldığı Ortaçağ  engizisyon mahkemelerinde, yaşananların ne olduğunu biliyoruz. İnsanların işkence ya da itiraf tercihinde bırakılmalarının yarattığı travmalar yüzyıllar süren acıları beraberinde getirmiştir.
Bu nedenledir ki, yüzyıllardır savunma ve savunmayı temsil eden avukatlar, adaletin tecellisinde en önemli aktörlerden olmuşlardır.
Değerli konuklar, değerli Edirne Halkı;

Bugün, Edirne’nin çeşitli noktalarında yer alan afişlerde de görüleceği gibi, HAKKINIZI ARARKEN YALNIZ DEĞİLSİNİZ. AVUKATLAR OLARAK HEP YANINIZDAYIZ.

Gece gündüz, yaz kış, yağmur çamur, kar fırtına dinlemeden yanınızdayız. Sizi, yılmadan, usanmadan, vazgeçmeden savunuruz. Hak arama özgürlüğünüzün garantörüyüz. Sırdaşınızız. Derdinizin ortağıyız. Haksızlığa uğradığınızda, adalet aradığınızda sizin sesiniz, haykırışınız oluruz ve karşı koyarız. Direniriz. Eğilmeyiz, bükülmeyiz, kırılmayız. Böyle zamanlarda tek bir duruşumuz vardır. O da savunma ve hak arama özgürlüğünüzü korumada gösterdiğimiz SAĞLAM VE SARSILMAZ İRADEMİZDİR. Bu iradeyi kullanırken, ANAYASAYI, KANUNLARI VE HUKUK DÜZENİNİ DAYANAK ALIRIZ. Başka bir dayanağımız, arka planımız, kılavuzumuz yoktur. Davamızı Kişiselleştirmeyiz, ancak içselleştiririz. Duygularımız vardır ancak mantığımız da vardır. Tarih boyunca bizi belli kalıplara sokmak isteyenler olmuştur ancak her defasında hüsrana uğramışlardır, biz tek bir kalıba gireriz, SAVUNMA UĞRUNA TAŞ OLURUZ, KIRILMAYIZ, YIPRANMAYIZ, AŞINMAYIZ. AVUKATIZ BİZ. BİZ AVUKATIZ..

Yargı görevini yerine getiren diğer kurumlara, kolluk kuvvetlerine, HÂKİMLERİMİZE SAVCILARIMIZA SAYGILI DAVRANIRIZ, aynı amaca hizmet ettiğimizi, maddi gerçeği ortaya çıkarmak için aynı masanın etrafında oturduğumuzu biliriz ve buna göre davranırız. Aynı saygıyı ve düşünce tarzını kendimize bekleriz, beklentimiz kişisel değildir, SAVUNMA HAKKININ KUTSALLIĞINADIR. Kılavuzumuz, ilkelerimiz, düşünce tarzımız bunlardır, bunlar olmalıdır. Bunlar dışında bir yolu asla kabul etmeyiz.
Yaşamın her alanında, doğumdan ölüme dek, dokunabildiğiniz, duyabildiğiniz, hissedebildiğiniz her alanda hukukun kılavuzu ve de yol göstericisiyiz. Odak noktamız her insanın, savunulma hakkı ve hak arama özgürlüğüdür. Hukuk ve adalet asla AVUKATSIZ DÜŞÜNÜLEMEZ.
Saat ve koşul gözetmeksizin, yargı görevi yapan diğer unsurların çağrısı üzerine zorunlu müdafilik hizmeti veririz. Muhtaç olduğu için hukuki korumadan yoksun kalanlara, hukuki yardımda bulunur, adli yardım hizmeti veririz.
İnsan hakları söz konusu olduğunda sesimiz kısık çıkmaz. Nerde insan varsa biz oradayız.
Çanakkale de, Kurtuluş savaşında bu cennet vatan için sayfalara sığamayacak, hafızalardan kazınamayacak derecede kahramanlıklar ve fedakârlıklar yapan, oğlunu kocasını babasını abisini kaybeden bir neslin devamı olan kadınlarımızın, analarımızın, teyzelerimizin yanındayız. Nerede şiddet mağduru bir kadın hukuki korumadan yoksun kalıyorsa yanındayız ve olmaya devam edeceğiz.
Ülkemizin geleceği , umudu , yarınları olan çocuklarımızın, yanındayız. Her birini kendi çocuğumuz evladımız gibi korur , gözetir, yanında oluruz. Olmaya devam edeceğiz.
Nerede olursa olsun hangi şekilde olursa olsun hayvanların hakları ve canları için de yanlarındayız.

Biz, talep edildiği her an, SAVUNMA İÇİN, ADALET İÇİN, HAK ARAMA ÖZGÜRLÜĞÜ İÇİN AYAKTAYIZ, HAZIRIZ.
AVUKATIZ BİZ. BİZ AVUKATIZ !
Haksızlıkların, adaletsizliklerin, hukuksuzlukların KARŞISINDAYIZ,
Adaletin, hakkın, YANINDAYIZ.
Halkımızın YANINDAYIZ,
Hukukun YANINDAYIZ,
Hukuk devletinin YANINDAYIZ,
Türkiye Cumhuriyeti Devletinin YANINDAYIZ. KIRMIZI ÇİZGİLERİNDEN ASLA TAVİZ VERMEYİZ.
Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün İZİNDEYİZ.
YOLUNDAN DÖNMEYİZ.
Dürüstlük, ahlak ve güvenilirlik gibi erdemleri BEYNİMİZDE, RUHUMUZDA YAŞATIRIZ.

VE TÜM BU İLKELERLE YOLUMUZA DEVAM EDERKEN, IRKINIZA, CİNSİYETİNİZE, DİLİNİZE, DİNİNİZE, SİYASİ DÜŞÜNCENİZE, ETNİK KÖKENİNİZE ASLA BAKMAYIZ. AYRIŞTIRMAYIZ, ÖTEKİLEŞTİRMEYİZ. KILAVUZUMUZ SADECE SAVUNMA HAKKI VE HAK ARAMA ÖZGÜRLÜĞÜNÜZDÜR.

Biz AVUKATIZ.
EVET. Bin kere, yüzbin kere söyleyeceğiz, haykıracağız. Savunmanın kutsallığını beyinlere kazıyana, yerleştirene dek HAYKIRACAĞIZ.

AVUKATIZ BİZ.
BİZ OLMAZSAK SAVUNMA OLMAZ,
SAVUNMA OLMAZSA ADALET OLMAZ
ADALET OLMAZSA DEVLET OLMAZ.

5 NİSAN AVUKATLAR GÜNÜ OLAN BUGÜN VE YAŞADIKÇA HER 5 NİSAN HAYKIRMAYA DEVAM EDECEĞİZ;

DAİMA AVUKAT !
DAİMA SAVUNMA !
DAİMA HUKUK !
DAİMA ADALET !
DAİMA BAĞIMSIZ YARGI !
DAİMA TÜRKİYE CUMHURİYETİ. !

KUTLU OLSUN.
HEPİNİZE SAYGILAR SUNUYORUM.